Voedingstherapie

Voeding is één van de vier basisfuncties van het leven, naast ademhaling, slaap/rust en voortplanting. Het hoeft dus niet te verwonderen dat voedingstherapie zowat de meest efficiënte therapie is.

Ze heeft een gunstige invloed op lichaam én geest. Ze brengt verbetering in het spijsverteringsysteem, heeft een reinigende en opbouwende werking, voert nieuwe energie aan en verhoogt de immuniteit. Al eeuwenlang weet men dat bepaalde voedingsmiddelen een sterk genezende werking hebben op verzwakte of aangetaste organen en ziekten.

Een ongezonde voeding heeft een laag rendement en vervuilt het lichaam meer. Het organisme probeert uit een slechte voeding de nodige voedingsbestanddelen te halen maar het kost enorm veel energie en laat vreselijk veel afvalstoffen achter. De vervuiling van het organisme is vaak oorzaak van psychische en somatische klachten. Een gezonde voeding vervuilt minder, heeft een hoger rendement en een betere absorptie van de voedingsstoffen.

Voedingstherapie en gastro-intestinale therapieën vormen samen de basis van de natuurgeneeskunde. Uiteindelijk tracht men te komen tot een voedingspatroon dat géén belasting is voor de gezondheid maar een stimulans!

In een gezonde voeding houden we rekening met vele factoren:

  • Het zuur-base evenwicht.
  • De natuurlijke voedselkeuze van de mens, met zo weinig mogelijk bijwerkingen.
  • De juiste voedselcombinaties.
  • Een voeding, rijk aan vocht, vitaminen, mineralen, oligo-elementen, fyto-chemicalien, antioxydanten en een goede natrium-kaliumverhouding.
  • Voeding, rijk aan bio-energie, met een geneeskrachtige werking op de organen.
  • Gebruik van de juiste drank. •Voorkeur voor hoofdzakelijke enkelvoudige en ev. dubbele suikers , plantaardig eiwit, plantaardig vet.
  • Voedingstherapie wordt soms voorafgegaan door gastro-intestinale therapieën, die het maag/darmkanaal, het extracellulair vocht, het bloed en het lymfevocht reinigen.
  • Aandacht voor de ontregeling van het honger- en verzadigingscentrum, reuk en smaak, traag eten en goed kauwen, de hoeveelheid voedsel, stress, absorptieproblemen, calorieën, mentale overschakeling, zuiveringsreacties, veel voorkomende misverstanden i.v.m. voeding, zenuwversterkende voedingsmiddelen, praktische mogelijkheden, aard van het werk, geslacht, leeftijd, medewerking van het gezin, ……
  • Belang van de bewustwording, motivatie en medewerking van de patiënt, de verantwoordelijkheid voor zijn eigen gezondheid.

Naargelang de ernst van de ziekte en de medewerking van de patiënt beperkt de gezondheidstherapeut zich soms tot voedingsadviezen of het verbeteren van de grote voedingsfouten. Zij kan ook andere therapieën mee inschakelen om de algemene gezondheid van de patiënt te verbeteren bv. kruidentherapie, massage, relaxatietherapie, lymfdrainage, Bachbloesemtherapie enz. Voedingstherapie sluit nooit vereiste medische hulp uit of medicatie voorgeschreven door de arts!!

Vaak denken mensen dat er geen verband is tussen wat ze eten en hoe ze zich voelen, hoe ze denken, wat hun stemming is, enz. Als een patiënt overschakelt op een gezonde natuurlijke voeding heeft dit een verrassende invloed op zijn gevoelsleven, zijn gemoedstoestand en zijn stemmingen. En ook dat levert een actieve bijdrage aan het genezingsproces.

Deze gunstige invloed is te verklaren door de sterk reinigende werking. Ontgiften is genezen, niet alleen op somatisch maar ook op psychisch vlak. Het normaliseren van functies, de aanwezigheid van goed verteerbare en opneembare suikers, de aanwezigheid van talrijke hulpstoffen zorgen ervoor dat het zenuwstelsel en de hersenen optimaal werken en dat heeft ongetwijfeld invloed op de gemoedstoestand. Bovendien is voedingstherapie een goed vertrekpunt voor de aanpak van de mens in zijn totaliteit. Het versterkt het bewustzijn en het stimuleert de patiënt om een eigen bijdrage te leveren aan zijn genezingsproces.

Voedingstherapie kan voorgeschreven worden: bij een breed scala van klachten, bv. maag/darmproblemen, lever/galaandoeningen, nier – en blaasklachten, reuma, huidproblemen, menstruatieproblemen, voedselintolerantie, Candida Albicans, osteoporose, verlaagde immuniteit, zwaarlijvigheid, allergie, ……… etc.